Să ne întoarcem la origini! Produse, care vă întineresc
Unde sunt alge, acolo este și viață


            Algele produc 90% din oxigenul planetei noastre, deci de 9 ori mai mult oxigen decât toate celelalte plante împreună. Noi toți trăim și putem respira datorită algelor care ne furnizează oxigenul necesar. Însă algele posedă multe talente și aptitudini care depășesc cu mult procedeul fotosintezei. Atenția noastră se va focaliza în cadrul site-ului nostru asupra a doi reprezentanți speciali ai acestei specii: SPIRULINA PLATENSIS și CHLORELLA VULGARIS.Spirulina este considerată, în general unul dintre alimentele cele mai alcaline și mai bogate în substanțe esențiale. Ea reprezintă o mică centrală energetică verde, care are o densitate impresionantă de substanțe nutritive, încântând prin aceasta atât oamenii de știință din domeniul nutriției cât și pe cei de rând. Toate acestea datorită conținutului ei bogat care este indispensabil pentru sănătatea noastră și a efectelor sale generale asupra organismului uman. Acest conținut se prezintă într-o combinație unică, echilibrată  a substanțelor active din punct de vedere farmacologic. Printre aceste substanțe se numără toți aminoacizii naturali într-un profil ce corespunde exact nevoilor corpului uman.


Acizii grași omega se găsesc aici chiar de nenumărate ori mai mare decât în peștele oceanic, deasemenea 12 dintre cele mai importante vitamine pentru corp, printre care și esențiala vitamina B12. Pe lângă acestea Spirulina conține firește clorofilă, care este foarte rar de găsit într-o asemenea concentrație, exceptând desigur Chlorella, care are mai multă clorofilă decât orice alt aliment cunoscut. Consumatorii de Spirulină relatează nu doar despre performanțe școlare, profesionale sau sportive îmbunătățite, ci și despre imunitate crescută, indigestie înlăturată sau despre un nivel armonizat al glicemiei. Chiar și sufletul ar profita, deoarece acest „aliment puternic” de culoare verde sporește performanța cerebrală. Astfel se spune că Spirulina ar sensibiliza percepția și ar stimula echilibrul și puterea de concentrare.


Chlorella posedă proprietatea remarcabilă de a detoxifia organismul. Ea ajută la eliminarea substanțelor dăunătoare sănătății pe care le introducem în organismul nostru în fiecare zi prin aer, apă sau alimentație. Printre acestea se numără, pe lângă metalele grele din plombele vechi de amalgam, mai ales hidrocarburile clorurate, pesticidele și insecticidele. Acestea se găsesc în salam, friptură sau șuncă, precum și în apă minerală, vin, bere, fructe sau legume. Chlorella „colectează” aceste metale grele din corpul uman, le mobilizează și le elimină din corp. Aceasta nu o face doar prin intestin, ci și pe cale sangvină și prin toate depozitele corpului, cum ar fi de exemplu stratul de grăsimi. Responsabil pentru acest „talent” remarcabil este conținutul foarte ridicat de clorofilă și de pigment de culoare, precum și membrana celulară care conține celuloză și care este robustă.


Pe lângă funcția ei inimitabilă de detoxifiere, alga Chlorella are și o doză mare din complexul de vitamine B, care printre altele este important pentru absorbția aminoacizilor în intestin, dar și pentru transportul acestora prin corp. Ea are grijă de sistemul imunitar, stimulează vindecarea rănilor, reglează funcția intestinală; deasemenea normalizează microflora intestinului și susține funcția hepatică. Cercetătorii denumesc largul complex de efecte al algei ChlorellaChlorella Growth Factor, pe scurt CGF. Deasemenea, au atras atenția faptul că această substanță, care este prea puțin explorată din păcate, reprezintă o combinație dintre mai mulți factori al Chlorellei, printre altele a oprit și creșterea tumorilor. Pe scurt: Chlorella este expertă în detoxifiere. Spirulina acționează ca un impuls de energie. Haideți deci să mergem pe urmele acestor alge mici, obscure - și să aflăm în ce constă unicitatea lor...


Spirulina platensismisterioasaNumele botanic „Spirulinasemnifică „spirală mică” – se presupune că i s-a dat acest nume deoarece sub microscop amintește de o spirală. Dar în realitate această algă mică albastră este o bacterie, ea făcând parte din specia cianobacteriilor. Cele mai vechi roci sedimentare de pe Pământ ce conțin fosile dovedesc că cianobacteriile au luat naștere cu 3,5 miliarede de ani în urmă. Pe acest Pământ neprimitor și nelocuit au fost primele viețuitoare verzi ale planetei. Ele dispun de enorm de multă clorofilă, care le-a făcut apte pentru fotosinteză, pentru sinteza substanței organice și prin urmare pentru a fi primele „viețuitoare” care au produs oxigen. Puternica substanță, clorofila din algele străbune este prezentă până astăzi în toate plantele verzi. Microalgele Spirulina sunt până în zilele noastre campioanele fotosintezei și transformă lumina solară în hrană pură. Se pleacă de la premisa că Spirulina este răspunzătoare pentru ca viața inteligentă să fie posibilă pe planeta noastră.


Ea a îmbogățit cu oxigen atmosfera străveche plină de dioxid de carbon și a pregătit astfel, din punct de vedere biologic atmosfera noastră pentru viață. Deci este just a se afirma că Spirulina platensis, denumirea corectă a algei obscure, dăruiește viață. În calitate de algă, Spirulina nu este o plantă, deoarece nu are un nucleu al celulei și nici pereții celulari atât de tipici plantelor. Ea dispune de celule în formă cilindrică care au aproape un milimetru – pot fi recunoscute chiar și cu ochiul liber.Reproducerea Spirulinei este asexuată – totuși pentru aceasta are nevoie de un mediu înconjurător adecvat: lumină solară și apă cu o salinitate de cel puțin 15 până la 20%. Apa mării are comparativ o salinitate de doar 3%. Valoarea pH a apei trebuie să fie între 8 și 11, deci trebuie să fie foarte alcalină. Spirulina este astfel o algă foarte rezistentă, deoarece aproape niciun alt organism nu este capabil să trăiască – sau chiar să se reproducă – într-un mediu atât de sărat și cald. În general această algă este foarte flexibilă, ea suportând radiațiile radioactive la fel de bine ca și căldura – într-adevăr nu se înmultește în asemenea condiții dar nici nu se distruge. Într-un mediu înconjurător de viață adecvat, ea este capabilă să își dubleze cu ușurință masa biologică în trei zile. În zonele calde, de exemplu în țările tropicale și subtropicale din America Latină, alga Spirulina reprezintă unul dintre alimentele favorite pentru pești și păsări. De exemplu, păsările flamingo datorează culoarea lor roz algei de culoarea albastră-verzuie și carotenilor ei, un pigment de culoare, precum și ficocianinei, care este prezentă în mod abundent și care reprezintă o substanță din conținutul microalgelor foarte valoroasă pentru sănătate.„Hrana străveche a oamenilor”


Se presupune că locuitorii Americii Latine au fost primii în meniul cărora încă de acum mii de ani alga Spirulina era o componentă constantă. S-a transmis prin tradiție, că atât mayașii cât și aztecii, ambele popoare ale unei culturi înalte din America centrală și de Sud care au trăit pe teritoriile de astăzi ale statelor Salvador, Honduras și Mexic, apreciau calitățile regenerative și hrănitoare ale algei și le-au făcut folositoare pentru ei înșiși. Picturile dovedesc că latino-americanii pescuiau la malurile apelor subtropicale coșuri întregi de spumă de alge, cum ar fi de exemplu la malul lacului Texcoco. Când în secolul al XVI-lea navele europene au acostat pe țărmurile Americii de Sud, descoperitorii, precum portughezul Pedro Alvares Cabral, au găsit aici oameni pașnici și veseli, care pe lângă porumb și fasole se hrăneau adesea și cu un fel de „legumă verde”. Descoperitorii au numit-o „tecuitlatl” – un termen care avea rolul de a descrie efectul misterios al acestui aliment. Pe un alt continent, de data acesta pe cel african, cercetătorii din jurul botanistului belgian Leonhard au descoperit, că populația băștinașă scotea alge verzi din Lacul Ciad și le usca, pentru ca mai apoi să le mănânce ca pe o lipie. Cercetătorului japonez Hiroshi Nakamura și celui american Christopher Hills li se datorează faptul că la finele secolului XX studiul miraculoasei Spiruline a primit un impuls adevărat – adică s-a aprofundat ceea ce popoarele străvechi știau în mod instinctiv deja cu mii de ani în urmă: Spirulina nu este doar o sursă prețioasă de proteină vegetală – putând contribui astfel în mod decisiv la alimentația mondială – însă microalga dispune și de o mulțime de proprietăți care vindecă, ajută, regenerează și stimulează mobilizarea forței de autovindecare a organismului.


Chlorella vulgaris – ultra-talentata


Chlorella, o algă de apă dulce, este cea mai mică și mai veche plantă din lume, fiind o algă monocelulară din subregnul algelor verzi. Ea face parte din categoria celor mai simple organisme și este compusă dintr-un nucleu, cloroplaste, mitocondrii și un perete celular, cu o cantitate de clorofilă de până la 4%. Chlorella dispune, dintre toate plantele de cea mai mare concentrație de clorofilă cunoscută. Datorită conținutului ei ridicat de clorofilă, ea poate să producă prin fotosinteză de 10 ori mai mult oxigen decât alte plante, și tot atâtea ori să absoarbă dioxidul de carbon. Cu un diametru celular de până la 10 micrometrii (un micrometru corespunde unei milionimi dintr-un metru) alga în forma sferică are mărimea aproximativă a unei globule roșii de sânge. Ea este înconjurată de o semicelulosă în trei straturi, o substanță de bază și de susținere, ceea ce semnifică faptul că Chlorella este bogată în fibre. Chlorella se reproduce extrem de rapid. O singură celulă mamă  se divide într-un interval de 16 până la 20 de ore în patru celule fiice, care la rândul lor se multiplică în următoarele 16 până la 20 de ore după același model.Alcătuirea ei face ca Chlorella să fie un aliment valoros și de neînlocuit. Cu privire la masa uscată, aceasta conține peste 50% proteine și este foarte bogată în acizi grași nesaturați, minerale, fibre, vitamine și clorofilă. Ea nu produce nici un fel de toxine rezultate din schimburile metabolice sau din descompuneri. În plus conține o multitudine de fitamine printre care acrotene, flavonoide, polifenoli, polizaharide și glicoproteine.Producția 


Spirulina se cultivă în ferme speciale de apă din zonele subtropicale. Cele mai importante ferme se găsesc în California, Thailanda, Taiwan, India și China. Una dintre plantațiile din Hawai se numără printre cele mai mari și mai moderne ferme de apă din lume unde se cultivă Spirulina. Bazinele de aproximativ 200 metri lungime sunt situate pe un teren vulcanic direct la Oceanul Pacific. Clima este ideală aici: soarele strălucește tot anul, iar o briză marină constantă împrospătează aerul. Aici microalga se dezvoltă în bazine uriașe cu multă lumină și într-o apă salină și caldă, cu o temperatură între 30 și 35 grade Celsius, care conține din belșug carbonat de sodiu, fosfor, fier și azot, precum și alte microelemente. Apa din aceste bazine este o mixtură obținută din apa de izvor din pădurile tropicale situate mai sus și din apă oceanică. Apa mării este pompată de la o adâncime de până la 700 de metri și de aceea este foarte curată și bogată în săruri minerale. Niște lopeți supradimensionate amestecă cu grijă această apă 24 de ore pe zi, pentru ca toate celulele algelor să primească suficientă lumină și hrană – astfel se dezvoltă perfect și se îmbogățesc cu toate substanțele vitale. Algele sunt recoltate prin golirea apei din bazin, iar trei sferturi din cantitatea algelor este astfel pescuită din bazin. În unele plantații sunt folosite site foarte fine pentru această operațiune. Apoi sunt clătite în apă potabilă limpede și curată, iar prin intermediul vibrațiilor sunt concentrate și centrifugate.Deoarece substanțele conținute de Spirulină sunt sensibile la oxidare și astfel la oxigen, nu se pretează alte prelucrări, cum ar fi uscarea prin congelare. Din acest motiv se obișnuiește în zilele noastre ca alga albastră-verzuie să fie prelucrată printr-un procedeu foarte scurt și eficient (cu durata între trei și cinci secunde), prin care aceasta este pulverizată cu aer cald, însă în mod ideal nu mai cald de 40 de grade Celsius, și lăsată apoi la uscat. În acest mod este posibilă să se conserve toate substanțele vitale ale Spirulinei. Când algele s-au uscat, substratul de spirulină rezultat – care seamănă într-o oarecare măsură cu făină (exceptând culoarea) – se ambalează în pungi vidate ce blochează pătrunderea oxigenului și sunt trimise mai departe spre prelucrare.


Chlorella


producția Chlorellei nu se deosebește aproape deloc de cea a Spirulinei. Ea este cultivată în bazine cu apă proaspătă în aer liber sau – în zonele cu climă temperată – în sisteme de conducte închise. Algele sunt recoltate prin centrifugare și apoi uscate. Acest procedeu are loc prin intermediul luminii solare la uscarea prin pulverizare caldă și prin intermediul gazului inert la uscarea fierbinte sau rece. Pulberea se comprimă sub forma unor pastile sau se extrage cu apă fierbinte sau cu o soluție alcoolică, pentru ca mai apoi să fie prelucrată sub forma pastilelor.

Împreună puternice: Spirulina Platensis & Chlorella vulgarisChlorella a devenit renumită ca o „depuratoare” excelentă a organismului. Ea „colectează” metalele grele din corpul uman, le mobilizează și le elimină din corp. Aceasta nu o face doar prin intestin, ci și pe cale sangvină și prin toate depozitele corpului, cum ar fi de exemplu stratul de grăsimi. Pe lângă aceasta, Chlorella dispune de un factor CGF unic. A atras atenția faptul că această substanță a oprit creșterea tumorilor în experimentele de laborator. Spirulina este considerată în general unul dintre alimentele cele mai alcaline și mai bogate în substanțe esențiale. Ea reprezintă o mică centrală energetică verde, care are o densitate impresionantă de substanțe nutritive, încântând prin aceasta atât oamenii de știință din domeniul nutriției cât și pe cei de rând. Excepțională: acea substanță din Spirulina numită ficocianină cu valența sa bioactivă. Efectul ei multiplu de stimulare a sănătății cuprinde protecția împotriva infecțiilor și inflamațiilor.


Spirulina conține…


·        un aport mare de proteine vegetale (60 – 70 %), care spre deosebire de proteinele de origine animală sunt asimilate foarte ușor de către organismul uman;


·        cantitate ridicată de pigment: clorofila, pigmentul de culoare verde al plantelor, fixează oxigenul în celulele vegetale și îl transportă către celulele corpului;


·        ficocianină, așa-numitul pigment de culoare albastră care acționează direct asupra celulelor și stimulează dezvoltarea lor;


·        o cantitate mare de vitamina B, fier și diferiți acizi grași, care influențează în mod benefic metabolismul celular;


·        feniletilamina (FEA), care intensifică energia cerebrală și îmbunătățește starea de spirit în caz de depresii;


·        carotene, mai ales beta-carotenul care are un efect stimulator asupra sistemului imunitar;


·        acizi grași și lipide;


·        vitamine și enzime;


·        muco- & polizaharide.


Chlorella conține...


·        proteine vegetale integrale cu toți aminoacizii, deci inclusiv toți cei 8 aminoacizi esențiali;


·        săruri minerale și microelemente esențiale, cum ar fi de exemplu magnesiu, potasiu, mangan, fier, zinc, calciu, seleniu;


·        numeroase vitamine, printre altele vitamina C și E, niacină, complexul de vitamina B, inclusiv vitamina B12 în formă activă, vitamina K, acid pantotenic și acid folic;


·        Clorofilă: cu până la 4% reprezintă unul dintre cele mai mari procentaje măsurate de clorofilă;


·        Antioxidanți, polifenoli și multe alte substanțe bioactive și active din punct de vedere farmaceutic;


·        Acizi grași nesaturați cum ar fi acizii alfa linoleni și acidul linoleic.